Onderzoek

In het onderzoek gaan wij op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Door middel van een aantal aspecten komen wij aan informatie om u uiteindelijk een behandelplan te kunnen voorleggen.

Allereerst begint het onderzoek naar het vragen van relevante persoonlijke gegeven en klachtgerichte vragen. Hierna volgt een inspectie en zullen wij letten op standsafwijkingen van de voeten, benen en rug. De locatie die u aangeeft als probleemgebied wordt nauwkeurig bekeken op afwijkingen.

Palpatie van de relevante anatomische structureren

Hiermee bedoelen we de pijnlijke locaties beoordelen op afwijkingen d.m.v. het aanraken / voelen met de vingertoppen. Het functie-onderzoek / bewegen van de voeten en enkels (knie, heup, rug) geeft meer informatie over de beweeglijkheid en stabiliteit van de gewrichten, spiertesten kunnen worden beoordeeld en pijnprovocaties worden uitgevoerd.

 

Podoscoop

Door middel van een podoscoop / lichtbak, waarbij op de bodem een spiegel is geplaatst, bekijkt de podotherapeut de onderzijde van uw voeten om de drukverdeling te beoordelen. Het looppatroon wordt hierna beoordeeld, hierbij wordt o.a. gekeken naar de hiellanding, afwikkeling van de voet, beweging van de enkel, knie, heup en romp.

 

Drukmeetplaat en ganganalyse

Ook kan binnenkort gebruik gemaakt worden van een drukmeetplaat, die digitaal de afwikkeling van u voeten in kaart brengt. Hierbij is snel en duidelijk zichtbaar op de laptop hoe het met de drukverdeling van u voeten is gesteld. De ganganalyse is een belangrijk onderdeel bij het stellen van een diagnose. Ook de schoenen worden beoordeeld op slijtage en functie.

 

3-D scan

Voor het aanmeten van podotherapeutische zolen wordt een 3-D scan van uw voeten gemaakt en een blauwdruk van de onderzijde van uw voeten.

 

Behandelplan

Met al deze gegevens wordt een behandelplan opgesteld. Wij bespreken de podotherapeutische diagnose, het behandelplan en de mogelijkheden met u. Na uw toestemming wordt naar de (huis-) arts of verwijzer een rapportage gestuurd en wordt een eventuele vervolgafspraak gemaakt na 4 tot 8 weken om het resultaat te evalueren en indien nodig het behandelplan bij te stellen.

 

Therapiemogelijkheden

In onze praktijk bieden wij u de volgende mogelijke therapieën aan. Heeft u vragen over deze therapieën of wilt u hiervoor een afspraak maken? Bel ons dan en wij kunnen u verder informeren.

Podotherapeutische zolen

De zolen worden aangemeten op de voeten van de patiënt en voor de klacht(en) die de patiënt heeft. Het doel van deze zolen is het corrigeren van stands- en functieafwijkingen van de onderste extremiteit en de wervelkolom, compenseren van structurele afwijkingen in de voet, ontlasten van kwetsbare structuren. De zolen worden individueel op maat gemaakt, op grond van de gegevens die tijdens het onderzoek zijn verkregen. Na vervaardiging van deze zolen en een eerste check bij levering volgt een afspraak voor controle/evaluatie, meestal na een periode van 4 tot 8 weken. Uiteraard wordt de patiënt verteld eerder contact op te nemen bij uitblijven van resultaat of bij verergering van klachten.

 

Podotherapeutische slippers/sandalen

Hierover vindt u meer informatie via de link bovenaan in het menu.

 

(Siliconen)orthese

Orthesen worden gemaakt ter correctie van een afwijkende teenstand of ter bescherming van een pijnlijke plek waarbij correctie niet meer mogelijk is. Hier geldt de zelfde controletermijn als bij de therapeutische zolen.

 

Orthonyxie (nagelbeugel)

Orthonyxie is het plaatsen van een nagelbeugel ter correctie van een afwijkende vorm van de nagel (zoals bij hyperconvexiteit). Dit wordt bij een goede corrigeerbaarheid van de nagel toegepast, totdat de nagel de juiste vorm heeft. Bij voldoende corrigerend vermogen van de nagel tot de patiënt klachtenvrij is; bij recidiverende klachten mogelijk gedurende een langere periode.

.

.