Zonder verwijzing naar podotherapeut

Het is mogelijk om zonder verwijzing een afspraak te maken met de podotherapeut. Wel blijft de huisarts een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. Zo zal de podotherapeut de huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dit niet op prijs stelt. Het kan zo zijn dat uw zorgverzekering nog wel een verwijzing nodig heeft als voorwaarde voor vergoeding, vraag dit altijd eerst na.

De podotherapeut zal een uitgebreid onderzoek doen om de oorzaak van de klacht/aandoening te achterhalen en de daarbij behorende behandeling vast te stellen.

Wel is de podotherapeut verplicht, indien u zonder verwijzing komt, een screening te doen, waarin bepaald wordt of u met uw klacht bij de juiste beroepsgroep bent voor behandeling en/of de behandelend therapeut zich bekwaam voelt deze klacht te behandelen.

Directe Toegankelijkheid Podotherapie – DTP

De vrije toegankelijkheid bij podotherapie is bepaald door het Ministerie van Volksgezondheid. U kunt nog steeds een verwijzing van uw huisarts krijgen als u hier naar toe gaat, maar dit is niet meer nodig. De huisarts wordt hierdoor ontlast en meer tijd heeft voor andere zaken.

Podotherapeuten hebben zelf de optie om direct toegankelijk te zijn of niet. Kiezen ze hier niet voor, dan mogen ze alleen patiënten behandelen die doorverwezen zijn door de huisarts. Werkt een podotherapeut wel vrij toegankelijk, dan dient deze, voordat er aan het onderzoek begonnen wordt, een screening uit te voeren. Deze screening wordt gehouden in de vorm van een vragengesprekje waar zogenaamd gezocht wordt naar “red-flags”. Dit zijn een aantal belangrijke aandachtspunten. Worden er red-flags geconstateerd, dan mag de podotherapeut niet behandelen en stuurt u waarschijnlijk eerst naar de huisarts. Zijn er geen red-flags geconstateerd, dan mag er behandeld worden.

U wordt geadviseerd om zelf, voordat u naar de podotherapeut gaat, te controleren welke vergoedingen u krijgt van uw zorgverzekeraar. Dit is per zorgverzekeraar verschillend en daarbij hebben sommige zorgverzekeraars, ondanks de wetsverandering, alsnog een verwijsbrief van de huisarts nodig.